J. Figeľ ocenil 46 starostov zvolených minimálne päťkrát po sebe

18.03.2011 Levoča

Spišské Podhradie 18. marca (TASR) – Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a zároveň predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Ján Figeľ dnes v Spišskom Podhradí slávnostne odovzdal ďakovné listy 46 starostom, ktorých občania minimálne päťkrát po sebe zvolili do funkcie.
\"Je to ocenenie za 20 rokov služby, úsilia pri správe vecí miestnych, sme na ceste už vyše 20 rokov, kedy samosprávy zohrávali veľmi dôležitú úlohu a museli sa popasovať s rôznymi zmenami pri fungovaní miest a obcí, či už išlo o zmeny legislatívne, inštitucionálne, ekonomické i sociálne. Po roku 2000 to bol aj prenos kompetencií súvisiaci s vytvorením samosprávnych regiónov,\" povedal Figeľ. KDH podľa neho považuje subsidiaritu za princíp a samosprávu ako jej napĺňanie.
\"Máme aj jednotlivé prípady úspešných primátorov, ale päťkrát po sebe nebol zvolený nikto,\" doplnil. KDH má však vo svojej strane 46 starostov obcí, ktorým sa to podarilo, niektorí z nich teraz dokonca nastupujú do svojej funkcie už šiestykrát. \"Je to veľký výsledok, aj v osobnom aj spoločenskom živote,\" konštatoval predseda KDH. Podľa neho je to aj tým, že na miestnej úrovni je veľkej politiky menej a oveľa viac rozhoduje osobné poznanie. \"Ja už som v obci šieste volebné obdobie, ja hovorím, že od začiatku. Sme malá obec, máme asi 300 obyvateľov a prakticky sa mi podarilo obec vybudovať,\" konštatoval starosta obce Lieskovany, okres Spišská Nová Ves Michal Ovčiarik. Podľa neho je funkcia starostu veľmi náročná, treba vedieť vychádzať s ľuďmi a vysvetliť im veľa vecí.
Bývalý starosta obce Hôrka, okres Poprad, Karol Lev Irrgang bol vo svojej funkcii päť volebných období po sebe, v minuloročných voľbách však už nekandidoval. \"Pribúdaním agendy, hlavne právnej, pribúda niečo, čo nie je v záujme ľudí. Starosta už robí pre ľudí možno 10% a 90% robí pre agendu, počnúc od výberových konaní, plus tlak, čo všetko musí obec urobiť, tak de facto neostáva čas starostovi a personálu na človeka,\" zdôvodnil svoje rozhodnutie Irrgang.  
 

Vyberte región